Hint Usulu Kırmızı Köri Soslu Yesil Mercimek Yemegi (Vegan)
Yesil Mercimekli Köri Yemegi her ne kadar cok az malzemeyle yapilan bir yemek olsa da, bu yemek Turkiye'de cok fazla kullanilmayan birkac malzemeyi icerdigi icin ilk basta pratik gelmeyebilir. Fakat dunya mutfagina, ozellikle de Asya mutfagina deneysel yolculuklar yapmak isteyenlerin mutfak raflarinda mutlaka bulunmasi gereken bu birkac malzemeyi temin ederseniz ya da kendiniz yapmayi ogrenirseniz, kolaylikla farkli tarifleri de uygulamaya baslayabilirsiniz. Asagidaki malzemeler listesinde bununla ilgili birkac detayli aciklama yaptim ve ornek teskil etmesi icin goz atabileceginiz linkler biraktim.
Malzemeler:
- 2 buyuk nescafe fincani yesil mercimek
- 1 orta boy sogan
- 3 dis sarimsak
- 2 yemek kasigi kırmızı köri ezmesi (Tayland ve Hint usulu köri yapmak isteyenler icin vazgecilmez bir urundur. Kivami tipki bizim salcamiz gibidir ve hemen hemen butun köri yemeklerinde kullanilir. Salca gibi dayanikli ve konsantre bir malzeme oldugundan, eger buzdolabinda saklarsaniz, bir kez aldiktan sonra defalarca kullanabilirsiniz. Bir ornegi icin bkz. https://www.sanalmarket.com.tr/kweb/prview/2159287-30317-pantai-kirmizi-kori-ezmesi-400-gr)
- 2 konserve kutusu dogranmis domates (ya da 800gr ev yapimi domates konservesi ya da taze domates rendesi. Dogranmis konserve domates ornegi icin https://www.sanalmarket.com.tr/kweb/prview/1431206-30348-tat-dogranmis-domates-400-gr)
- 1 konserve hindistan cevizi kremasi (ya da hindistan cevizi sutu. Bazi butik magazalarda hazir konservelerini bulabilirsiniz. Ornek; http://toptansarkuteri.com/hindistan-cevizi-kremasi-400-ml. Eger hazir bulamazsaniz, evde hindistan cevizinin sutunu cikarmak icin internetteki tarifleri kullanabilirsiniz. Fakat hindistan cevizinin cok zor kirilan bir meyve oldugunu aklinizdan cikarmayin. Ornek; http://www.fermentemutfagim.com/2016/06/hindistan-cevizi-sutu-yapls.html)
- 1 tatli kasigi taze zencefil rendesi (ya da 1.5 tatli kasigi toz zencefil baharatini kullanabilirsiniz)
- 1 tatli kasigi garam masala (hint yemeklerinde cok kullanilan bir baharattir. https://www.sanalmarket.com.tr/kweb/prview/28490742-30412-arifoglu-garam-masala-baharat-45-gr)
- 1/2 tatli kasigi toz köri
- 1/2 tatli kasigi toz zerdeçal
- 1/4 tatli kasigi aci toz kirmizi biber
- 1.5 tatli kasigi esmer seker ya da tozseker
- 2 yemeni kasigi siviyag
- Biraz tuz
Yapilisi:
Mercimeklerinizi bol suyla durulayin. Genis bir tencereye koyup 4 nescafe bardagi su ilave edin ve su kaynadiktan sonra yaklasik 30 dakika kadar tencerenin kapagini kapatmadan orta ateste mercimeklerinizi haslayin. Mercimegin cinsine gore pisme suresi farkli oldugundan, ara ara karistirarak ne kadar pistiklerini kontrol edin. Hafifce yumusamis, ama fazlaca ezilmis olmasinlar. Cunku kori sosunu hazirladiktan sonra 25-30 dakika daha mercimekleri pisirecegiz.
Tencerede haslanan mercimekleri tel suzgecten gecirip suyunu suzun ve kenara alin. Tencereyi tekrar ocaga alin. 2 yemek kasigi siviyagi tencere koyup soganlari rengi donene kadar yagda cevirin. Uzerine kırmızı köri ezmesini, garam masalayi, toz köriyi, toz zerdeçali ve kirmizi biberi, sekeri, sarimsagi, zencefil rendesini ekleyip karistirin ve 2 dakika kadar pisirin. Domates konservesini de ilave edip iyice karistirin ve domateslerin rengi hafifce koyulasip kokusu cikana kadar karistirarak pisirin. Ocagi kapatin ve pisen sosu tencerenin icinde el rondosuyla ezin.
Ocagin altini tekrar acin ve hindistan cevizi kremasi ya da sutunu ilave edip karistirin. Daha sonra mercimekleri ekleyin ve yemegi tekrar kaynamaya birakin. Yemek kaynayip fokurdayinca ocagi kisip tencerenin kapagi acik bir sekilde 30 dakika kadar, sık sık yemegi karistirarak pisirin. Ozellikle yemek koyulasmaya basladiktan sonra altini tutmaya cok musait oldugundan, basindan ayrilmadan devamli kontrol edin ve karistirin. Arada tadina bakarak mercimeklerin pisip pismedigini de kontrol edin, ve eger sos iyice kalinlasir mercimekler hala pismemis olursa, tencereye biraz sicak su ekleyin ve mercimekler iyice yumusayana kadar pisirmeye devam edin. En son yemegin altini kapatmadan once icine damak tadiniza gore tuz ekleyip yemegi tatlandirin ve pilavla birlikte servis edin. Ta daa!
Comments
Post a Comment