Isvec Koftesi - Nefis Ikea Kofteleri


Bu koftelerin ve kofte sosunun, ikea'da satilanlardan cok daha lezzetli oldugunu deneyip kendiniz gormelisiniz!


Malzemeler:

Kofte Icin;

  • 1/3 su bardagi ekmek kirigi
  • 1/2 su bardagi sut
  • 3 yemek kasigi krema (krema koftelerin daha yumusak olmasini sagliyor, fakat isterseniz eklemeyebilirsiniz)
  • 1 yumurta
  • 2 dis rendelenmis sarimsak
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1/2 tatli kasigi karabiber
  • yarim cay kasigi toz muskat
  • yarim cay kasigi tarcin
  • yarim cay kasigi toz karanfil
  • 1 kucuk sogan
  • 2 yemek kasigi ince kiyilmis maydanoz
  • 500 gr dana kiyma
  • 250 gr domuz kiyma (orijinal tarifte kullanmaniz onerilen domuz kiyma olmasina ragmen, dilerseniz domuz yerine ona epey benzer olan tavuk kiyma da kullanabilirsiniz. Domuz ve tavuk kiymalari daha yumusak kiymalar oldugu icin, koftelerinize agizda dagilan yumusacik bir doku verir. Eger tamamen dana kiymadan yapmak isterseniz 750gr dana kiyma kullanarak icine iki yemek kasigi daha krema ilave edin.)
  • 1 yemek kasigi tereyag
  • 1 yemek kasigi siviyag
Kofte Sosu Icin;
  • 1/4 bardak tereyag
  • 1/3 bardak un
  • 2 bardak et suyu (ya da 2 bardak suda eritilmis 2 et bulyon)
  • 1 bardak agir krema (eger bulmakta zorlanirsaniz 1 bardak krema ve 1 tatli kasigi daha tereyagi ekleyebilirsiniz. Fakat normal krema kullanacaksaniz et suyunu 1.5 bardak koyun, aksi takdirde sosunuz cok sulu olabilir)
  • 2 tatli kasigi soya sosu
  • 1 tatli kasigi dijon hardal
  • damak tadina gore karabiber ve dilerseniz ilave tuz


Yapilisi:

Buyuk bir kapta ekmek kiriklarini, kremayi, sutu, baharatlari ve sarimsagi karistirin ve ekmek kiriklarinin sutu iyice emmesi icin en az 10 dakika karisiminizi bekletin. Ekmekler biraz sisince yumurtayi da kabin icine ilave edin ve karistirin.
Kiymayi, sogani, maydanozu ve lapa halindeki ekmekli karisimi birbirine karistirin ve 10 dakika kadar yogurun. Ceviz buyuklugunde parcalar koparip yuvarlak sekil verin.

Bir tavada 1 yemek kasigi tereyagini ve 1 yemek siviyagi kizdirip kofteleri her taraflari iyice kizarana kadar pisirin. Pisen kofteleri bir tabaga alin ve uzerlerini alüminyum folyoyla kapatin.

Tavada kalan yagi bosaltmadan uzerine sos icin gerekli olan yagi ekleyin. Yag kizinca uzerine unu dokun ve kokusu cikana kadar kavurun. Kavrulan unun uzerine et suyunu azar azar ilave edin ve hizli hizli cirpin. Sonra kremayi, soya sosunu ve dijon hardali da ekleyip iyice karistirin ve sosu kaynamaya birakin. 

Sos kaynayip hafifce koyulasinca icine koftelerinizi atin ve 2 dakika daha kofteleri sosun icinde pisirdikten sonra dilediginiz gibi yemeginizi servis edin. Ta daa!



Comments

Popular Posts