Kale, Kiyma ve Susamli Noodle - Asya Mutfagi


Bu tarifi kale yerine brokoli ya da ispanak kullanarak da deneyebilirsiniz. Brokoli kullanacak olursaniz brokolileri onceden cok az haslayin derim. Ayrica tarifteki domuz kiymasi yerine tavuk, hindi ya da dana kiymasi ile de cok guzel olacagini dusunuyorum.  



Malzemeler:

  • 500 gr domuz kiymasi (tavuk ya da hindi kiymasi da kullanabilirsiniz)
  • 1 demet kale
  • 1 paket kuru noodle (270gr)
  • yarim demet taze sogan (dogranmis)
  • 3 dis sarimsak (ince dogranmis ya da rendelenmis)
  • 1 yemek kasigi zencefil rendesi
  • 2 yemek kasigi susam
  • 3 yemek kasigi ketjap manis (malezya'nin tatli soya sosu. eger hazir halde bulamazsaniz cok benzerini evde kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun icin 1/4 bardak normal soya sosuna, 1/4+1/8 bardak esmer sekeri dokun ve kisik ateste seker iyice eriyene kadar karistirarak pisirin. Seker eriyince cok fazla kaynamasina izin vermeden ocaktan alin ve sogutun. Soguyan sosunuz biraz daha koyulasacaktir)
  • 2 tatli kasigi susam yagi
  • 1 tane kucuk kirmizi aci biber (aci sevmiyorsaniz bu malzemeyi atlayabilirsiniz)
  • 1 avuc dogranmis kisnis
  • 1 avuc dogranmis taze nane ya da 1 yemek kasigi kuru nane
  • 1 limon ya da misket limon(lime)

Kale'in yapraklarini govdesinden ayirin ve orta buyuklukte dograyin. Bu islemi elinizle kopararak da yapabilirsiniz. Yikayin ve delikli bir suzgece alin.

Hic yag eklemediginiz teflon tavada once susamlari guzelce kavurun. Kavrulan susamlari baska bir tabaga aktarip kenara koyun. 

Ayni tavaya yine yag koymadan kiymayi ekleyin ve yuksek ateste iyice pisene kadar kiymayi kavurun. 

Kiyma piserken kettle'inizi suyla doldurun ve kaynatin. Delikli suzgecte onceden hazirlamis oldugunuz kale'i suzgecle beraber lavaboya alin ve uzerinden kaynayan suyu dokun. 

Bu arada paket direktiflerine gore noodle'inizi da hazirlayin ve pisirin.


Kiyma pisince tavaya kale'i, sarimsak ve zencefil rendesini, kullaniyorsaniz aci biberi ekleyin ve 4 dakika pisirin. Taze sogani, susam yagini, ketjap manis'i de ekleyip 2 dakika daha pisirin. En son pismis hazir haldeki noodle'larinizi, kavrulmus susamlari ve kisnis ve naneyi ekleyip hepsini ocakta 2 dakika daha cevirin ve ta daa! Limon dilimleriyle servis yapin.




Comments

Popular Posts