Döküm Tencerede Yaban Mersinli Dana Rosto
Malzemeler:
- 1.2 - 1.3 kg dana eti (roast beef, herhangi bir rosto eti olabilir, kalca eti en uygunudur)
- eti ovalamak icin tuz ve karabiber
- 2 yemek kasigi zeytinyagi
- 1 adet sogan (4 parcaya bolunmus)
- 3 adet havuc (buyuk buyuk dogranmis)
- 4 adet patates (ben yanina patates puresi yaptigim icin eklemedim ama siz ekleyebilirsiniz)
- 1 su bardagi kirmizi sarap (eger kullanmak istemiyorsaniz onun yerine et suyu)
- 2.5 su bardagi et suyu (Tenceredeki et suyunun etinizi en azindan yarisina kadar kaplamasi gerekiyor. Etinizin boyutuna gore en son herseyi tencereye yerlestirdiginizde eger miktar azsa, et suyu miktarini arttirabilirsiniz)
- 10-12 tane butun mantar
- 2 yemek kasigi worcestershire sosu (https://www.sanalmarket.com.tr/kweb/prview/1449014-30317-heinz-worcestershire-sos-200-ml Ya da internetten arastirip evde kendiniz de yapabilirsiniz)
- 2 yemek kasigi balzamik sirke
- 3 dal taze dag kekigi ya da 2 yemek kasigi kuru dag kekigi (thyme)
- 1 dal taze biberiye ya da 1 yemek kasigi kuru biberiye
- 300-350gr yaban mersini (ayni miktarda dondurulmus cranberries kullandim)
- 2 yemek kasigi bal
Yapilisi:
Eti tuz ve karabiberle ovalayin. Dokum tencerenin icine 1 yemek kasigi zeytinyagi koyun ve sogan, havuc ve kullaniyorsaniz patatesi tencereye alip 3-4 dakika kadar kavurun. Mantarlari da tencereye alin 1 dakika kadar cevirin ve hepsini bir tabaga alin.
Tencereye 1 yemek kasigi zeytinyagi ekleyin ve eti tencereye alin. Her tarafini yuksek ateste muhurleyin. Eti de tencereden cikartin ve bir tabaga alin.
1 bardak sarabi (sarap kullanmiyorsaniz 1 bardak et suyunu) yavasca tencereye dokun ve tencerenin dibine yapismis kalintilari dikkatlice kaziyin ve karistirin. Tencereyi atesten alin.
Tencerenin icine eti yerlestirin. 2.5 bardak et suyunu, 2'ser yemek kasigi worcestershire sosu ve balzamik sirkeyi, bali, baharatlari ilave edip sosu hafifce karistirin. Butun sebzeleri (yani kalan tum malzemeyi) de tencereye ekleyin. Eti cevreleyen su miktari az ise tencereye et suyu ilave edin.
Kapagi kapali bir sekilde kisik ateste 4-5 saat yemeginizi pismeye birakin. Pureyle, pilavla ya da makarnayala servis edebilirsiniz. Ta daa!
Not: Yemeginiz pistikten sonra tencerede bol miktarda yemek suyu kalmis olursa, ertesi gun onunla leziz bir sehriye corbasi yapabilirsiniz. Icine dogranmis yesil sogan ve arpa sehriye eklemeniz yeterli olacaktir.
Comments
Post a Comment