Massaman Köri - Tayland Mutfagi
Malzemeler:
- 650-750 gr dana eti (bacak ya da gogus eti tercih edin (gravy beef steak/chuck steak)
- 2 yemek kasigi siviyag
- 1 kutu konserve hindistan cevizi kremasi (400gr)
- 1 kutu konseve hindistan cevizi sutu (400gr)
- 2 yemek kasigi massaman köri ezmesi (https://www.asyagurme.com/tr/urun/280/Massaman-Köri-Ezmesi-400gr)
- 1 yemek kasigi tamarind ezmesi (Demirhindi Ezmesi - https://www.asyagurme.com/tr/urun/200/Demirhindi-Ezmesi-Tamarind-Paste-320gr Eger sosu bulamazsaniz, aktarlardan demirhindi bitkisi alip evde sosu kendiniz hazirlayabilirsiniz. Internette tarifler mevcut. Ornek: http://hintyemekleri.blogspot.com.au/2013/05/tamarind-chutney-demirhindi-sosu.html)
- 1 yemek kasigi balik sosu (fish sauce - https://www.asyagurme.com/tr/urun/44/Balık-Sosu-300ml)
- 1 su bardagi tavuk suyu
- 1/2 su bardagi tuzsuz fistik
- 3 orta boy patates, buyuk buyuk dogranmis
- 1 cubuk tarcin
- 2 adet defne yapragi
- 5 tane hafifce ezilmis kakule tohumu (cardamom pods, evde hazir kakule olmadigi icin ben, 1 tatli kasigi tarcin ve 1 tatli kasigi muskat (nutmeg) tozunu karistirip kullandim.)
- 2 yemek kasigi seker
Yapilisi:
Buyuk bir tencereye siviyagi dokun ve buyuk parcalar halindeki etlerinizi onlu arkali hafifce pisirin, muhurleyin. Daha sonra tencereden alip bir tabakta bekletin.
Etleri pisirdiginiz ayni tencereye 2 yemek kasigi hindistan cevizi kremasi koyun ve 10-15 saniye isitin. Icine massaman kori ezmesini ilave edip hizlica karistirin. 1 dakika kadar karistirarak pisirin.
Uzerine kalan hindistan cevizi kremasini ve sutunu, tavuk suyunu, tamarind ezmesini, balik sosunu, sekeri, tarcin ve defne yapragini, kakule tohumlarini (ya da baharatlari), fistiklari ve patatesleri ekleyip guzelce karistirin. En son tabaktaki etleri tencereye yerlestirin ve tencerenin kapagini kapatip kisik ateste 4-5 saat yemegi pismeye birakin. Pilavla servis edebilirsiniz. Ta daa!
Comments
Post a Comment