Aci Soslu Tavuk Gogsu ve Citir Patates - Avrupa Mutfagi
Malzemeler:
- 6 parca tavuk fileto (kalin 3 yarim tavuk gogsunu ortadan ikiye bolup ince 6 fileto haline getirin)
- 2 adet sogan, kucuk kucuk dogranmis
- 1 tepeleme tatli kasigi zencefil rendesi
- 1 tepeleme tatli kasigi sarimsak rendesi
- 4 dis sarimsak, kucuk kucuk dogranmis
- 3 kirmizi aci biber, kucuk kucuk dogranmis
- 2 adet domates, kup kup dogranmis
- 1 kucuk limon kabugu rendesi
- 1 tepeleme tatli kasigi kimyon
- 1 tepeleme tatli kasigi garam masala (ya da kori)
- 1 parca defne yapragi
- 1 tatli kasigi kuru kisnis
- 4 yemek kasigi siviyag
- tuz
Firinda Citir Patates Icin;
- 5 adet patates
- zeytinyagi
- tuz
Yapilisi:
Firini 180 derecede calistirin.
Patatesleri soyup 3-4cm'lik kupler halinde kesin ve bir tencereye alip nisastasini atmasi icin 2 kere yikayin. Uzerini gececek kadar soguk suyla doldurup tencerenin kapagini kapatin ve 5 dakika kadar patatesleri kaynatin. Isinan firina patatesleri alacak buyuklukte bir firin tepsisi koyup tepsiyi isitin.
Firindan sicak tepsiyi cikarip yagli kagit serin ve sicak tepsiye patatesleri dokup uzerlerinde zeytinyagi ve tuz gezdirin. Tepsiyi firina sokup patatesleri 30-40 dakika kadar uzerleri hafif kizarip patatesler citirlasana kadar pisirin.
Patatesler piserken tavuk icin gerekli malzemeleri hazirlayin.
2 yemek kasigi siviyagda soganlari iyice kahverengilesene kadar pisirin hatta birazcik yakin. (yaklasik 8-10 dakika) Daha sonra 1 tatli kasigi zencefil ve 1 tatli kasigi sarimsak rendesini ekleyip 1 dakika kadar cevirin. Ince ince dogranmis aci biberin yarisini da tavaya atip yarim dakika kadar daha pisirin ve kup kup dogranmis domatesleri tavaya ekleyin. 5 dakika hepsini beraber arada karistirarak pisirin. Daha sonra tavuk filetolarinizi tavaya alin ve sosun arasinda biraz yer acarak tavugun iki tarafini da iyice pisirin. Yemegin uzerine biraz tuz serpin. Arada filetolari ittirip cekerek ve dondurerek sosla birazcik karismalarini ve iyi pismelerini saglayin. Bu islem yaklasik 10 dakika kadar suruyor. Sonuna dogru tavanin uzerine bir kapak kapatarak tavugun icinin buhardan faydalanarak guzelce pismesini saglayabilirsiniz.
Tavuk pistiginde (tavugu cok kurutmamaya dikkat edin) atesi sondurun ve tavanin kapagi kapali olacak sekilde tavuklari dinlenmeye birakin.
Bu arada baska kucuk bir tavada 2 yemek kasigi siviyagi, kimyonu, garam masalayi, kisnisi, kalan aci biberleri, defne yapragini, limon kabugu rendesini ve 4 dis dogranmis sarimsagi karistirin ve sarimsagin kokusu cikana kadar pisirin. Pisen sosu tavuklarin oldugu tavaya ekleyin ve herseyi birbirine guzelce karistirip yedirin.
Firindan cikan kizarmis patateslerin yanina tavuk goguslerini koyup uzerlerine tavadaki soganli sostan bolca surun. Tepelerine roka yapraklari serpistirip cok az balzamik sirke gezdirerek servis edin. Ta daa!
Not: Yaninda degisik bir sos denemek isterseniz 1 yemek kasigi mayonez ve 1 yemek kasigi yaban turbu sosunu karistirarak elde ettiginiz eksi mayonezi ve ketcap'i beraber deneyebilirsiniz.
Comments
Post a Comment