Hindistan Cevizi Kremali Karides Köri - Hint Mutfagi
Malzemeler:
- 1kg karides (temizlenmemis, kafali, kabuklu ve kuyruklu)
Karides Suyu Cikarmak icin;
- 1lt su
- 1 limon kabugu rendesi (rendenin kalin tarafiyla)
- 2 dis buyuk buyuk kesilmis sarimsak
- 1 tatli kasigi tuz
Kori icin;
- 1 sogan, kucuk kucuk dogranmis
- 2 dis sarimsak, kucuk kucuk dogranmis
- 3cm zencefil, rendelenmis (hazir kullaniyorsaniz yaklasik 1.5 tatli kasigi)
- 1 yemek kasigi garam masala (toz kori baharati da kullanabilirsiniz)
- 1 tatli kasigi kimyon
- 1 tatli kasigi tatli kirmizi biber
- 1 tatli kasigi kuru kisnis
- 2 tatli kasigi seker
- tatli kasigi ucuyla kirmizi toz biber (damak tadiniza gore arttirip azaltabilirsiniz)
- 400ml (1 konserve kutusu) hindistan cevizi kremasi
- 2 tepeleme tatli kasigi misir nisastasi
- tuz, limon suyu, taze kisnis
- ben kullanmadim ama dilerseniz yemege onceden hafifce haslanmis brokoli de ekleyebilirsiniz
Yapilisi:
Karides suyu cikarmak icin karideslerin kabuklarini soyun, kuyruklarini ve kafalarini koparip tencereye koyun. Temizlediginiz karides iclerini ayri bir kaba koyup buzdolabina birakin.
Kabuk, kafa ve kuyruklarin uzerine 1lt su, buyukce rendelenmis limon kabuklari ve buyukce dogranmis sarimsagi ekleyin. Tuzu da atip karistirin ve tencerenin kapagi kapali olarak 40 dakika kadar kaynamaya birakin. Su seviyesi yari yariya azalmis ve rengi pembe-turuncu bir hale donmus olmali. Ince delikli bir suzgecle ya da tulbentle suyu suzun. Suzdugunuz suyu tekrar tencereye alip 10 dakika daha kapagi acik bir sekilde pisirin.
Baska bir tencerede ince dogranmis soganlari az siviysagda altin rengine donene kadar pisirin. Daha sonra sarimsak ve zencefili ekleyip 1 dakika daha pisirin. Baharatlari ve sekeri ekleyip 1 dakika kadar daha pisirin ve hindistan cevizi kremasiyla karides suyunu ekleyip karistirin. 10 dakika daha hepsini beraber pisirin.
Bu arada 2 tatli kasigi nisastayi 5 tatli kasigi kadar suyla karistirin. Tenceredeki sicak kori sosundan 1 kepce kadar nisastali suya ilave edin ve nisastanin ilimasini saglayin. Sonra ilik nisastali suyu yavas yavas tencereye dokun ve devamli karistirin. Kori sosunu 2 dakika kaynayip icine buzdolabinda beklettiginiz karidesleri ekleyin ve hepsini beraber 4-5 dakika pisirin. (Eger brokoli ilave ediyorsaniz onceden hafifce haslanmis brokolilerinizi bu asamada karideslerle birlikte ekleyin)
Karidesler pisince yemegin tuzunu kontrol edin ve icine damak tadiniza gore tuz ve limon suyu ekleyin. Uzerine taze kisnis yapraklari serpistirerek pilavla servis edebilirsiniz. Ta daa!
Comments
Post a Comment