Nefis Baharat Soslu Kofte - Tunus Mutfagi


Malzemeler:

Kofteler Icin;
  • 500gr koyun kiymasi
  • 250gr dana kiymasi (koyun tadindan hoslanmiyorsaniz tumunu dana kiymasi kullanin)
  • 2 bardak kup kup kesilmis ekmek
  • 1 bardak sut
  • 1 yumurta
  • 6 dis rendelenmis sarimsak
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi karabiber
  • 1 yemek kasigi kirmizi tozbiber
  • 1.5 tatli kasigi toz zencefil
  • 1.5 tatli kasigi toz zerdecal
  • 1 tatli kasigi kimyon
  • 1/2 tatli kasigi aci kirmizi toz biber (aci sevmiyorsaniz azaltin ya da kullanmayin)
  • 1/2 tatli kasigi toz karanfil
  • 1/2 tatli kasigi toz kisnis
  • 1/4 tatli kasigi toz muskat
  • 4 yemek kasigi dogranmis maydanoz
  • 4 yemek kasigi dogranmis kisnis (kisnis bulamazsaniz maydanoz miktarini arttirabilirsiniz)
  • 4 yemek kasigi dogranmis taze sogan (1 adet)
  • 1/4 su bardagi un
  • 1/4 su bardagi siviyag
Sos Icin;
  • 3 yemek kasigi zeytinyagi
  • 2 orta boy sogan, kup kup dogranmis
  • 6 dis sarimsak, dogranmis
  • 170gr domates salcasi (yarim su bardagi kadar)
  • 2 tane tarcin cubugu
  • 1 cimdik safran
  • 1lt (4.5 bardak) tavuk suyu
  • tuz ve karabiber




Yapilisi:

Firini 180 derecede calistirin. Ekmek kirintilarini sicak firina atip citir citir olana kadar firinda kizartin. Sonra firindan cikarip cukur bir kaba alin ve uzerine 1 bardak sut dokun. Sutu iyice cekmesi icin 15-20 dakika kadar ekmekleri bekletin. (Bu firinda pisirme asamasi icin vaktiniz yoksa sutu dogradiginiz ekmeklerin uzerine direk dokebilirsiniz)

Derin bir tencereye 3 yemek kasigi zeytinyagini koyun. Dogranmis 2 adet sogani orta ateste 5 dakika kadar pisirin. Soganlar yumusayinca 6 dis dogranmis sarimsagi, domates salcasini, safrani ve tarcin cubuklarini tencereye atip 1 dakika kadar karistirarak pisirin. Biraz tuz ve karabiber serpistirin. Daha sonra tavuk suyunu tencereye bosaltin ve kaynamasini bekleyin. Kaynayinca tencerenin kapagini kapatip kisik ateste sosu pismeye birakin. Sosu ara sira karistirmayi ihmal etmeyin.

Ekmekler sutu emince kofteleri hazirlamaya baslayin. Ekmek, kiyma, yumurta, sarimsak rendesi, butun baharatlari ve dogranmis yesillikleri yogurup cevizden biraz daha buyuk kofteler halinde yuvarlayin. Unu yayvan bir tepsiye ya da tabaga dokup hazirladiginiz kofteleri unda yuvarlayin. Bir tavada siviyagi kizdirin ve kofteleri kizartmaya baslayin. Koftelerin tamamen kizarmasina gerek yok, her taraflari kahverengilesse yeterli cunku hazirladiginiz sosun icinde bir sure daha pisecekler.

Hafifce pisen koftelerinizi tavadan alip direk pismekte olan sos tenceresinin icine atin. Kapagi acik olacak sekilde orta ateste kofteleri sosun icinde 20-25 dakika pisirin. Yaninda pilav ya da bulgur pilaviyla servis edebilirsiniz. Ta daa!




Comments

Popular Posts