Firinda Butun Tavuk - Peru Mutfağı
Malzemeler:
- 1 butun tavuk
- 3 yemek kasigi zeytinyağı
- 1 limon suyu
- 4 dis sarimsak
- 1.5 tatli kasigi tuz
- 2 tatli kasigi kirmizi toz biber
- 1 tatli kasigi karabiber
- 1 yemek kasini kimyon
- 1 tatli kasigi kekik
- 2 tatli kasigi seker
Yapilisi:
Butun malzemeleri blender'a atıp iyice karistirin. Tavugun göğüs bölgesindeki deriyi yirtmamaya calisarak yavaşça tavuktan ayırın. Hazirladiginiz sosun bir kismini deriyle tavuk eti arasına, elinizle ete masaj yaparak yedirin. Tavugun her tarafına bu islemi uygulayın. Kalan sosu tavuğun derisinin uzerinden uygulayarak tavuğun her tarafına güzelce yedirin. Eğer vaktiniz varsa tavuğu en az 2 saat buzdolabında bekletin. Pisirmenizden en az yarim saat once de buzdolabından cikarip oda sicakligina getirin. Eğer vaktiniz yoksa direk fırına atabilirsiniz.
Tavugu bir ızgaranın uzerine yerleştirin. (Tavugun her tarafının iyi kızarması icin alt tarafidan da isi alması onemli) Izgarayi aluminyum folyoyla kapladiginiz bir firin tepsisinin uzerine koyun.
Firininizi 210 derecede isitin. Tavuğu firinin tam ortasına gelecek sekilde yerleştirin ve 210 derecede 20 dakika pişirin. Daha sonra isiyi 190 dereceye indirin ve 1saat 10 dakika kadar daha pişirin. Tavugun büyüklüğüne gore piste suresi değişebilir, o yuzden tavuğunuzu 45 dakikanın sonunda kontrol etmenizi tavsiye ederim. (eğer tavuğun ustu çok kızarırsa uzerine alimunyum folyo örterek pisirmeye devam edebilirsiniz)
Fırından cikardiginiz tavuğu 10-15 dakika dinlendirin ve ta daa! Istediginiz soslarla ya da mezelerle servis edebilirsiniz.
Comments
Post a Comment